0 termék
0 Ft
Iszom, tehát vagyok - Egy filozófus borkalauza
Scruton Roger
Ár: 3600 Ft
 
Kosárba
 
darab

Az ismert és rendhagyó észjárású brit, sőt egyenesen angol gondolkodó bekategorizálhatatlan, sok humorral megírt, magát olvastató, ugyanakkor mégis elgondolkodtató könyvvel jelentkezik, amely teljesen más, mint a hagyományos "boros könyvek". Scruton könnyű kézzel zongorázik szinte a teljes eszme-, vallás- és kultúrtörténeten Dionüszosztól Sartre-ig (nem kell megijedni, a nem beavatottak számára is élvezhető formában), miközben a borokról, a borkultúráról is van érdemi, új mondanivalója. Különösen második hazájában, Franciaországban van nagyon otthon boros szempontból. Scrutonnak a könyvben lehetősége nyílik arra, hogy a borivás, a borkultúra kapcsán kifejthesse derűs, nagyon is vonzó "életfilozófiáját".

 

A szerző ebben a könyvében, amelynek címe egy Monty Python-idézet, látszólag módszeres következetességgel vezeti az olvasót kisebb-nagyobb francia és újvilági birtokok, borok és dűlők között, mégsem hagyományos borkalauzt olvasunk. A borsznobizmust könnyű derűvel kifigurázó, rendhagyó könyv nem évjáratokban és divatokban, nem obskúrus íz- és illatjegyekben, hanem a hagyományait tisztelő és a természettel együtt élő ember lelki békéjében találja meg a civilizációval egyidős, attól elválaszthatatlan borkultúra lényegét. 

A népszerű angol konzervatív gondolkodó természetesen nem tud kibújni a bőréből, a kötet második részében a bortúra szellemes filozófiai és kultúrtörténeti utazássá alakul. Ne tartson azonban senki elvont okoskodástól. A szerző nem tanít, inkább mesél; óvatos kortyokban "kóstolgatjuk" a megidézett bölcselők gondolatait. 

Az Iszom, tehát vagyok Scruton vitathatatlanul legélvezetesebb könyve. Olvasása egy(néhány) pohár bor mellett javasolt. 

"Ki gondolta volna, hogy lehet még a borról olyan jó könyvet írni, mint amilyet Roger Scruton most letett az olvasó elé?"

(Alkonyi László; Borbarát, TokajWines)

könyveink